Patenter, der ejes af andre, og som kan blokere din salgsindsats (DA)

Misforståelse nr. 1 FTO

Du skal vide noget om Freedom to Operate (FTO)

 

-så du ikke kommer i juridiske problemer, fordi du tror, du er sikker – men i virkeligheden er du det ikke (endnu)!

Freedom to Operate (FTO) – rettigheder, der ejes af andre

Det er vigtigt at vide, om du har “Freedom to Operate” eller ej. For nystartede virksomheder er det ofte vigtigt at sikre, at vejen er klar allerede tidligt, så man enten kan “designe uden om” potentielle eller faktiske problemer eller afbøde dem på andre måder.

I denne lektion kan du rulle til slutningen af siden for at se videoernetil dette emne, eller du kan starte med at læse nedenstående introduktion til begreber og indhold først

 

Men lad os først se på, hvad FTO betyder

Udtrykket Freedom to Operate (forkortet FTO) betyder evnen til at bruge eller markedsføre et produkt eller en proces uden at krænke en anden parts gyldige intellektuelle ejendomsrettigheder (IP), normalt patenter – og uden at overholde andre internationale eller nationale krav til processen eller produktet, der er fastsat i lovgivningen (f.eks. markedsføringsgodkendelse af et lægemiddel før markedsføring, registrering af medicinsk udstyr osv.)

Så med andre ord (og billeder):

Dit patent giver dig ret til at forbyde andre at udnytte det, som dit patent beskytter, kommercielt…

Og det samme gælder for andre, der ejer intellektuel ejendomsret eller patenter…

Et patent giver dig ikke ret til at udnytte det, som dit patent beskytter, kommercielt.

Der kan være andre rettigheder eller love, der forbyder det…

Illustration of a judge pointing away to express the legal right to forbid others to copy, make, sell or offer what's patented

 

Og hvad skal man gøre i praksis?

Udmærket spørgsmål, ikke sandt? Du vil gerne sikre dig, at du ikke spilder din tid…

Derfor vil du gerne finde ud af, om andre har et patent eller anden intellektuel ejendomsret, der kan forhindre dig i at lancere og løbende udnytte din proces eller dit produkt kommercielt.

illustration of an inventor waiving a flag with a globe.

Med andre ord skal du finde de patenter, som stadig er i kraft (altså ikke er udløbet endnu), og som har krav, der “læser på” dit produkt eller din proces.

1)Patenter eller patentansøgninger med krav eller mulige krav, der kan fortolkes til at omfatte dit produkt eller din proces eller dele heraf.

– Søg efter patenter, der er udstedt og ikke er udløbet i de lande, du ønsker at producere eller sælge i.

– Kig efter patentansøgninger, der potentielt kan udstedes i de lande, du ønsker at producere eller sælge i.

2)Søg efter en patentadvokat, der hjælper med at finde relevante patentdokumenter og kan hjælpe dig med at fortolke deres relevans.

 

3) Hvis der er potentielle eller faktiske problemer, kan du overveje en af nedenstående muligheder og tale med din patentadvokat om der er flere mulige løsninger (også afhængigt af hvilket land eller hvilken konkurrent der er tale om):

– overveje, om du kan lancere efter patentets udløb

– overveje, om du kan finde ældre teknologi, der gør omfanget af de bevilgede (eller potentielt bevilgede) krav ugyldigt.

– overveje, om en aftale (licens, krydslicens, samarbejde) kan være en brugbar løsning i dit tilfælde. TIP: jo tidligere du er i udviklingsfasen, jo “billigere” er licensen…

Illustration of a patent or IP advisor who had the right science or legal background to provide the help you need

Og hvornår har du brug for at vide det?

Det afhænger udelukkende af din risikotolerance. Jo tidligere du ved det, jo nemmere er det at ændre kurs eller mindske risikoen, og jo mindre tid/indsats/omkostninger er der forbundet hermed. Hvis du koger det ned til det, der skal hjælpe dig med at træffe din beslutning – jo mere du ved, jo bedre og mere velinformeret er dine beslutninger. Hvis du kan leve med usikkerhed og håndtering af overraskelser, der kan stoppe showet senere – så kan du vente – ellers (og det er det, som de fleste innovatorer gør), bør du lave en plan for, hvornår du skal gøre det, der skal gøres.

Ofte søger virksomhederne på forskellige tidspunkter i produkt- eller procesudviklingsfasen og tilføjer yderligere funktioner og udviklingsdetaljer til søgningen.

Vejen bør være ryddet før lanceringen, så de fleste virksomheder tjekker en sidste gang før denne vigtige aktivitet og milepæl for at være 100 % sikre på, at alle problemer er blevet håndteret og elimineret, hvilket reducerer risikoen for dyre overraskelser…

Nedenstående dias viser nogle eksempler på, hvad der kan have indflydelse på tidsbehovet, men din situation er unik.

 

Slide making the point that FTO evaluations need to be performed dependent on the risk you are willing to take and or prevent

Se videoerne om Freedom to Operate nedenfor

Here is the English video-lesson for this topic:

Her kan du se den danske video-lektion til emnet: